Coloriet is een zorginstelling voor bewoners met o.a. Alzheimer en Dementie. De diverse ruimtes zijn voorzien van sfeervolle beelden op muren en deuren. Het doel was om de bewoners zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te laten ervaren. Deuren zijn niet meer herkenbaar als deuren, maar gaan op in bijvoorbeeld een landschap. De bewoners ervaren hierdoor o.a. een buitengevoel en praten met elkaar over de bloeiende bloemen en prachtige bomen. De drang om op zoek te gaan naar een deur is minder geworden en er ontstaan meer gesprekken onderling.

Daarnaast zijn er deuren ‘herkenbaar’ voor bewoners, doordat eigen kamerdeuren met prints van voordeuren zijn beplakt. Bewoners gaan zo weer graag naar hun eigen ruimte. Ook vinden de bewoners die van het platteland komen de wanden met tulpenvelden en aardappelakkers een plek waar ze hun oude omgeving herkennen. Dit brengt een gevoel van welbevinden met zich mee.

De mensen die op bezoek komen bij familie en vrienden zijn heel positief over het resultaat. Zij ervaren dat hun dierbaren minder ‘opgesloten’ zijn en het is meer een veilige omgeving geworden, waar aandacht is voor het ‘geluk’ van de bewoners.

Onze bewoners raken geïnspireerd om in gesprek te gaan met medebewoners, dat is zo mooi’